Fikk eksperthjelp for å redusere sykefraværet

I nært samarbeid med arbeidstaker og arbeidsgiver har Ressurs Tromsø funnet gode løsninger for å redusere sykefraværet i barnehagene på Kvaløya.

Publisert 20.12.2021

Da sykefraværet blant ansatte ble langvarig, hentet enhetsleder Trine Langli Nilsen i Kvaløya barnehager inn en ekspert fra Ressurs Tromsø.

Barnehager opplever generelt et høyt sykefravær, men når ansatte har langvarig eller hyppig sykefravær er det nødvendig å ta ekstra grep.

Det behovet hadde enhetsleder Trine Langli Nilsen som har ansvaret for 70 medarbeidere i fem forskjellige kommunale barnehager på Kvaløya i Tromsø.

To ansatte hadde vært sykemeldt over lang tid, og Langli Nilsen ønsket å ekstern hjelp i sykefraværsoppfølgingen.

– Vi er en IA-bedrift, og da jeg ble gjort oppmerksom på at vi har mulighet til å få inn en ekstern ressurs for å bistå oss, ønsket jeg å teste det ut. De to aktuelle ansatte var også positive, sier Nilsen.

Den ene ansatte slet med dårlig rygg over lengre tid, og barnehagen ønsket å se på om det var et alternativ å gå ned i stilling. Den andre ansatte hadde jobbet redusert i flere år, og der ønsket arbeidsgiver en avklaring om funksjonsevne.

Grundig kartlegging

Barnehagene har gode rutiner for å følge opp medarbeidere som er sykmeldt, men i spesielle situasjoner mener Langli Nilsen det er fint at noen andre kommer inn og ser på situasjonen med nye øyne.

– Det var behov for en grundig kartlegging, og det er en fordel at noen utenfor gjør det. De kan komme med et objektivt blikk på situasjonen, sier enhetslederen.

Nøytral person

Nilsen søkte NAV om støtte til tiltaket som heter «Ekspertbistand». Det innebærer at arbeidstaker og lederen får hjelp fra en nøytral person utenfra som har kompetanse på sykefravær.

Ressurs Tromsø tilbyr slik ekspertbistand, og sykefraværseksperten kartlegger og avklarer situasjonen, og foreslår tiltak som kan gjøre den sykmeldte i stand til å utføre arbeidet sitt.

– Det er lettere for arbeidstaker å åpne seg for noen som kommer utenfra. Denne personen kjenner ikke historikken, og både kan og har lov til å stille alle spørsmål, sier Langli Nilsen.

– For oss var det veldig fint at noen andre kom inn. Begge de to ansatte forteller også om en fin opplevelse av prosessen. De ble anerkjent og vist respekt, men også stilt krav til. Ressurs Tromsø er der for begge parter, og ingen av oss opplevde at de tok noens «parti».

Ble holdt godt orientert

Prosessen startet med et første møte mellom arbeidstaker, arbeidsgiver og eksperten fra Ressurs Tromsø.

– Jeg ble hele tiden holdt godt orientert om planen og om hva som ble gjort. Det endte med et avslutningsmøte hvor det ble lagt fram en rapport og en plan for det videre arbeidet. Prosessen var grundig, ryddig og tydelig, forteller barnehagelederen.

Leter etter muligheter

Sykefraværsekspert Kristin Hennie Karlsen i Ressurs Tromsø har lang erfaring med å finne gode løsninger både for den for sykmeldte og arbeidsgiverne.

– Vi hjelper både medarbeidere og arbeidsgiver til å reflektere. Vi har mye kompetanse, og kjenner til flere virkemidler eller hjelpemidler. Som en nøytral part kan vi ha åpne samtaler for å se på mulighetene som finnes, forteller Karlsen.

Barnehageleder Trine Langli Nilsen anbefaler andre virksomheter til å ta i bruk ekspertbistand. Hun ser selv nytten av å bruke Ressurs Tromsø i lignende saker.

– Hvis jeg får mulighet en annen gang, ønsker jeg å bruke dem.

Trine Langli Nilsen, enhetsleder i Tromsø kommune
Det er generelt høyt sykefravær i barnehager, men det er mulig å gjøre grep som kan lette på byrden.

Les mer om ekspertbistand